Sopot na widelcu Michelin

Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Aleksandra Komendarek-Tymendorf

Już niebawem najlepsze sopockie restauracje mogą znaleźć się w słynnym przewodniku kulinarnym Michelin. Anonimowi krytycy kulinarni odwiedzą restauracje w Sopocie i regionie pomorskim, a następnie wybiorą najbardziej wyjątkowe. Najlepsze lokale mają szanse na Gwiazdki Michelin i znalezienie się w elitarnym gronie restauracji oferujących doznania kulinarne na najwyższym poziomie.

W ubiegłym roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie, w ramach którego restauracje z polskich miast mogą znaleźć się w prestiżowym Przewodniku Michelin. To ogromna promocyjna szansa dla Sopotu i województwa pomorskiego. To też fantastyczna wiadomość dla smakoszy i fanów podróży, którzy będą mogli odkrywać Sopot i region na nowo, ciesząc się wyjątkowymi smakami. 

Wierzę w sukces sopockich restauracji. W naszym mieście jest wiele miejsc, które oferują wyjątkową kuchnię. Wysoki poziom obsługi, smak, jakość i różnorodność – to wszystko przyciąga turystów, dla których podróżowanie wiąże się również z poszukiwaniem wyjątkowych doznań kulinarnych i odkrywaniem nowych smaków – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu. – Życzę przedstawicielom sopockiej branży gastronomicznej spełnienia marzeń i sięgnięcia po te wyjątkowe gwiazdki – dodaje Magdalena Czarzyńska Jachim.

Miejsca klimatyczne, z pięknym widokiem na morze albo schowane w małych uliczkach, parkach czy przy deptakach zachęcają swoim urokiem. Restauracje czerpiące inspiracje z produktów regionalnych, kuchnie autorskie, kuchnie inspirowane tradycją polską oraz z innych regionów Europy i Świata – oferta kulinarna Sopotu jest bogata i każdy z pewnością odnajdzie swój smak. 

Turystyka gastronomiczna zyskuje na popularności, a Sopot jest miejscem, w którym każdy zaspokoi swój kulinarny gust. Różnorodność restauracji i kawiarni jest imponująca. Na uznanie zasługuje także współpraca sopockiej branży gastronomicznej – razem możemy osiągnąć jeszcze większy sukces – mówi Bartłomiej Barski, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej

Przewodnik Michelin to prestiżowy przewodnik kulinarny, który docenia wyjątkowe restauracje na całym świecie. Miłośnicy kulinarnych doznań na najwyższym poziomie szukają w nim inspiracji do swoich wyjazdów i najciekawszych miejsc do odwiedzenia.

Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze to jeden z najpiękniejszych polskich regionów, o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. To wyróżnienie jest szczególnie ważne, bo oznacza, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej

Restauracje będą oceniane przez anonimowych krytyków kulinarnych, którzy nie zapowiadają swoich wizyt.  

Bardzo cieszę się, że Sopot będzie celem wizyt inspektorów najbardziej prestiżowego przewodnika świata, tzw. „czerwonej biblii”. Już samo znalezienie się w rodzinie Michelin jest ogromną nobilitacją i traktować to należy jako sukces środowiska gastronomicznego – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny Partner Przewodnika Michelin w Polsce. – Michelin przyznaje wyróżnienia w kilku kategoriach. Rekomendancja jest pierwszym poziomem i oznacza wyjątkowo dobre miejsce, godne wyróżnienia. Następnie jest poziom Bib Gourmand, z dodatkowym walorem korzystnego stosunku jakości do ceny. Kolejne to jedna gwiazdka Michelin, która definiowana jest jako wybitna kuchnia, z widoczną osobowością szefa. Dwie gwiazdki oznaczają wybitną kuchnię, wartą zjechania z zaplanowanej trasy. Natomiast trzy gwiazdki sugerują zaplanowanie oddzielnej podróży. W Polsce Michelin przyznał 39 rekomendacji i 7 wyróżnień Bib Gourmand. Dwie restauracje otrzymały jedną gwiazdką, mamy też jedną restaurację z dwoma gwiazdkami. Trzech gwiazdek nie ma jeszcze żadna restauracja w Polsce i tu nasza wielka nadzieja. Na świecie tym najwyższym osiągnięciem może pochwalić się 157 restauracji. Budujmy w Trójmieście wspólnotę szefów kuchni i restauratorów. Nie konkurujmy, ale współpracujmy – wyjaśnia Maciej Dobrzyniecki.

Ochrona danych osobowych

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. informuję, iż Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Miasta Sopotu z siedzibą przy ul. Tadeusza Kościuszki 25/27, 81-704 Sopot, reprezentowana przez: Prezydenta Miasta Sopotu.
Czytaj dalej...