Historia – ekologia – przyszłość

Fot. materiały promocyjne Grodziska w Sopocie

Na cykl wydarzeń łączących tradycję, kulturę i ekologię zaprasza Grodzisko w Sopocie. Wstęp jest biletowany, na niektóre obowiązują zapisy, ponieważ liczba miejsc jest ograniczona. Wystąpienia popularnonaukowe będą również transmitowane na żywo na Facebooku.

9 listopada – Jedzenie a ekologia – spotkanie z ekspertami, wystąpienia popularnonaukowe (zapisy: tel. 58 340 66 00)

  • 12.00-13.00 – historyczna kuchnia gdańska; wystąpią Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska, autorki książki „Smaki Gdańska” z przepisami kulinarnymi wzorowanymi na XIX-w. gdańskich recepturach;
  • 13.15-14.00 – związek między jedzeniem a ekologią; wystąpi dr hab. Stanisław Czachorowski, ekolog, hydrobiolog i entomolog, profesor nadzwyczajny w Katedrze Ekologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie;
  • 14.15-15.00 – ekologiczna przyszłość mięsa w diecie; wystąpi dr hab. Michał Wróbel z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Zajmuje się badaniami nad mięsem, koncentrując się na jego jakości, bezpieczeństwie oraz technologiach przetwarzania.

10 listopada – Warsztaty

  • 12.00-13.30 – o konsekwencjach marnowania żywności – dla dzieci w wieku 6-12 lat (zapisy: tel. 58 340 66 00)
  • 12.00-14.00 – historyczne przepisy z kuchni dawnego Gdańska – zajęcia kulinarne dla dorosłych (zapisy: tel. 58 340 66 00)

23 listopada – Morze a ekologia – spotkanie z ekspertami, we współpracy z Nadbałtyckim Centrum Edukacji Ekologicznej i Ekorozwoju (zapisy: tel. 58 340 66 00)

  • 12.00-12.45 – powtórne wykorzystanie materiałów w średniowiecznym szkutnictwie;
  • 1.00-13.45 – bałtycka przygoda ekologiczna;
  • 14.00-14.45 – ekologiczne zagrożenia dla Bałtyku.

23 listopada, godz. 12.00-15.00 – animacje dla dzieci w wieku 6-12 lat

24 listopada – Warsztaty

  • 12.00-13.30 – Dlaczego trzeba sprzątać dno morskie? I jak to się robi? – zajęcia dla dzieci w wieku 6-12 lat (zapisy: tel. 58 340 66 00);
  • 12.00-13.30 – Średniowieczne rybołówstwo – dawne sposoby, techniki i narzędzia do łowienia ryb (pokaz dla dorosłych).

Sfinansowane przez Unię Europejską #NextGenerationEU

Więcej na: www.archeologia.pl

Ochrona danych osobowych

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. informuję, iż Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Miasta Sopotu z siedzibą przy ul. Tadeusza Kościuszki 25/27, 81-704 Sopot, reprezentowana przez: Prezydenta Miasta Sopotu.
Czytaj dalej...