Maj to czas, kiedy do Bałtyku przypływa belona, ryba o wyjątkowym smaku i cennych dla zdrowia właściwościach. Gdzie można spróbować tego sezonowego rarytasu? Cztery sopockie restauracje – M15, Petit Paris, Grand Blue Gand Hotel Sopot oraz Bulaj – zapraszają na festiwal belony, podczas którego serwować będą swoje autorskie dania.
Belona to drapieżny gatunek ryby morskiej, ze względu na wydłużony kształt ciała przypomina węgorza, szczęki są długie, z wieloma drobnymi, ostrymi zębami. Na jej połów w Morzu Bałtyckim rybacy mają tylko kilka tygodni w roku, w maju i czerwcu. Belona nazywana jest bałtyckim rarytasem, ponieważ jej mięso jest jasne, delikatne, ma bardzo przyjemny smak.
Charakterystyczne są też zielone ości, więc bez problemu można je znaleźć i usunąć z mięsa podczas jedzenia. Za wyjątkową barwę odpowiada biliwerdyna, występujący w naturze związek chemiczny.
W czterech sopockich restauracjach – M15, Petit Paris, Grand Blue Gand Hotel Sopot oraz Bulaju, można teraz skosztować dań z tej wyjątkowej ryby przygotowanych z pasją do lokalnych produktów. Zapraszamy na Sopocki festiwal belony 2025!