Elektryczne kompostowniki w sopockich placówkach

Na zdjęciu kobieta i mężczyzna wysypują humus do ogródka Fot. UMS
Wytworzony w elektrycznym kompostowniku humus może być wykorzystywany na przykład w ogródkach Fot. UMS

18 nowoczesnych kompostowników trafiło do sopockich szkół, przedszkoli i placówek opiekuńczych. Urządzenie pozwala na przetwarzanie resztek żywności w naturalny nawóz, który jest następnie wykorzystywany do użyźniania szkolnych i przedszkolnych ogródków. 

Kompostowniki elektryczne to alternatywa dla tradycyjnych koszy na resztki kuchenne czy młynki zlewozmywakowe. Zamiast transportowania odpadów na wysypisko, są one wysegregowane oraz przetwarzane w miejscu ich powstawania w wartościowy surowiec, który potem można wykorzystać do utrzymania terenów zielonych i hodowli roślin. Te innowacyjne urządzenia otrzymały: 4 sopockie szkoły, 3 przedszkola, Dom Dziecka i Dom Pomocy Społecznej.

- Wprowadzając kompostowniki elektryczne do naszych placówek edukacyjnych i opiekuńczych, nie tylko redukujemy ilość bioodpadów trafiających na wysypiska, ale także uczymy o cyklu życia materii organicznej i wartości recyklingu - mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu. - To inwestycja w czystsze środowisko i lepszą jakość gleby, która wpisuje się w naszą miejską strategię promocji zrównoważonego rozwoju.

Gospodarka o obiegu zamkniętym

Elektryczne kompostowniki nie wymagają skomplikowanej wstępnej selekcji resztek żywności. W procesie kompostowania trwającym zaledwie około 24 godzin, z 4-5 kg odpadów kuchennych, zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, powstaje około 300 g suchego prekompostu. Tego rodzaju urządzenia mogą być wykorzystywane również w stołówkach firmowych lub w lokalach gastronomicznych, pomagając tam, gdzie jest ograniczone miejsce na przechowywanie odpadów, a odpowiedzialność ekologiczna i finansowa ma znaczenie.

Podczas kompostowania mikroorganizmy rozkładają materię organiczną, w wyniku czego powstaje humus – cenny składnik poprawiający jakość gleby. Wytworzony humus może być wykorzystywany na przykład w ogródkach. Poprawia strukturę gleby, zwiększa jej przepuszczalność i napowietrzenie, a także dostarcza roślinom niezbędnych składników odżywczych.

- Ilość wytwarzanych bioodpadów rośnie, a tylko niewielki ich procent stanowią odpady zbierane selektywnie - mówi Michał Banacki, wiceprezydent Sopotu. - Jest to wielki, niewykorzystany potencjał, ponieważ mogą być one przetworzone i ponownie użyte jako nawóz lub paliwo. Pamiętajmy, bioodpady – resztki jedzenia i roślin - muszą być odpowiednio wysegregowane (bez worków plastikowych lub foliowych) i wrzucane do brązowego pojemnika, ponieważ ich zła segregacja skutkuje wyższą opłatą za zagospodarowanie odpadów. Ograniczajmy wytwarzanie oraz zapobiegajmy marnotrawstwu.

 Zakup elektrycznych kompostowników został w połowie dofinansowany w ramach przedsięwzięcia pn. „Rozwój systemu selektywnego zbierania odpadów komunalnych w Sopocie - I etap” ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Dotacje i ulgi dla mieszkańców oraz przedsiębiorców

Gmina Miasta Sopotu zachęca również mieszkańców do ekologicznego zagospodarowania swoich bioodpadów poprzez kompostowanie. Mieszkańcy mogą uzyskać za prowadzenie kompostownika przydomowego ulgę w opłacie za zagospodarowanie odpadów.

Dodatkowo z budżetu miasta dla mieszkańców i przedsiębiorców udzielana jest dotacja na zakup kompostowników elektrycznych

Zainteresowane osoby prosimy o kontakt w celu uzyskania szczegółowych informacji: Wydział Inżynierii i Ochrony Środowiska – tel. 58 52 13 787.

 

Ochrona danych osobowych

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. informuję, iż Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Miasta Sopotu z siedzibą przy ul. Tadeusza Kościuszki 25/27, 81-704 Sopot, reprezentowana przez: Prezydenta Miasta Sopotu.
Czytaj dalej...