"Sopot od kuchni" - Slow Food Festival

W dniach 28 i 29 czerwca 2014 na sopockim Molo między godziną 11.00 a 19.00 odbędzie się druga edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski: "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival.

 

W dniach 28 i 29 czerwca 2014 na sopockim Molo między godziną 11.00 a 19.00 odbędzie się druga edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski: "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival.

Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food Polska, szefowie kuchni ok 40-stu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści (między innymi Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak), celebryci, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, Wojewoda Gdański, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.
Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu ryby bałtyckie i słodkowodne oraz truskawka kaszubska będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości. Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 zł kuponu (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu 5 x 5zł). Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty. Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: dania z ryb bałtyckich i słodkowodnych, dania z owoców morza, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie dania egzotyczne dania vegańskie i wegetariańskie zupy różnorodne wypieki, słodycze, desery soki, napoje, wody firmowa potrawa kurortu tzw. „Sopocki śledzik” oraz wiele unikatowych produktów z regionu.

Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy, od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra. Przy stole pojawią się również drobni producenci unikatowej żywności. Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke – Slow Food Pomorze, producenci Agencja Niepytaj oraz Akademia Kulinarna Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty dwadzieścia osiem lat temu przez Slow Food proces – modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.

Pierwsza edycja Festiwalu okazała się sporym sukcesem i wzbudziła bardzo pozytywne emocje wśród kilku tysięcy osób, które odwiedziły Molo oraz ogromne zainteresownie mediów z Polski i zagranicy. Została również nagrodzona przez MTG jako “Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013”.

Organizator: Slow Food Pomorze - Wojciech Radtke
Produkcja: Agencja Niepytaj, Akademia Kulinarna Fumenti
Partnerzy: Urząd Miasta Sopot, PROT, Hotel Sheraton, Pomorskie Culinary Prestige, Kąpielisko Morskie Sopot
Sponsorzy i patroni: www.sopotodkuchni.pl

Ochrona danych osobowych

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. informuję, iż Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Miasta Sopotu z siedzibą przy ul. Tadeusza Kościuszki 25/27, 81-704 Sopot, reprezentowana przez: Prezydenta Miasta Sopotu.
Czytaj dalej...