VII edycja Slow Fest Sopot 2019 – przy jednym stole spotka się kilkuset kucharzy (szefów kuchni, pasjonatów, artystów, dziennikarzy, blogerów) i tysiące gości. Gdzie? Na sopockim molo. Kiedy? 29 i 30 czerwca, w godz. 11.00-18.00.
To wyjątkowe wydarzenie kulinarne, a wyróżnia je między innymi: lokalizacja, idea slow food, wysoki poziom kulinarny, świetna atmosfera, różnorodność uczestników, dostępność. W myśl zasady festiwalu: wszyscy przy stole są sobie równi. Co roku lista partnerów festiwalu powiększa się potwierdzając jego rangę oraz olbrzymi zasięg.
Na Slow Fest Sopot gotowali: Jacek Szklarek, Jasiu Kuroń, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomasz Jakubiak, Adam Woźniak, Reni Jusis , Tomek Makowiecki, Ania Męczyńska, Irek Wojtczak, Kuba Staruszkiewicz, Przemysław Bluszcz, Mietek Szcześniak, Michela Lenta.
W tym roku lista zaproszonych gości jest równie ciekawa, jak w latach poprzednich. Każdego roku w festiwalu uczestniczy kilkadziesiąt restauracji z Pomorza oraz kilkudziesięciu wystawców/producentów z całej Polski.
Slow Food jest największą i najstarszą organizacją w branży kulinarnej na świecie. Zrzesza ok. 500 tys. opiniotwórczych osób, pasjonatów, artystów, producentów, kucharzy, biznesmenów, restauratorów, dziennikarzy itp. Marka jest synonimem szlachetnych idei i wysokiej kultury. Być sygnowanym Slow Food to ogromne wyróżnienie. To właśnie Slow Food wykreował panującą od lat modę na: regionalizm, ochronę prawa do smaku, szacunek dla tożsamości miejsca i wspieranie drobnych, lokalnych producentów. Marka Slow Food gwarantuje wysoki poziom produktów oraz ich przetwarzania.