Od piątku, 1 maja, na części drewnianej sopockiego mola będą obowiązywały bilety wstępu. Przypominamy o obowiązku zakrywania ust i nosa oraz zachowaniu dystansu i stosowanie się do poleceń obsługi. Korzystajmy z mola odpowiedzialnie.
Zwykle biletowany wstęp na molo zaczynał się od ostatniej soboty kwietnia. Z uwagi na sytuację w kraju w tym roku termin ten został przesunięty. Jednak nawet w czasach pandemii molo pozostaje jednym z najpopularniejszych obiektów rekreacyjnych, zatem względy bezpieczeństwa przesądziły o decyzji dotyczącej wprowadzenia biletów i kontroli na bramkach.
Przypominamy, że posiadacze Karty Sopockiej wchodzą na molo bezpłatnie.
Cennik 2020
Na razie w sprzedaży będzie 5 rodzajów biletów:
Bilety będą obowiązywały:
Dodatkowo operator obiektu będzie mógł przywrócić bilety nocne (9 zł w godz. 23.00-8.00) z uwagi na dużą frekwencję, np. w ciepłe i bezdeszczowe noce. W najbliższy weekend bilety nocne nie zostaną wprowadzone.
Bilety będzie można kupić w kasie obiektu (m.in. za pomocą płatności zbliżeniowych), a także online przez stronę Molo w Sopocie (przekierowanie do aplikacji Smart Tour). Dodatkowo będzie działała tzw. szybka bramka, gdzie płacąc zbliżeniowo można wejść na pomost spacerowy w cenie biletu normalnego.
W przypadku dużej frekwencji wejście może być czasowo zamykane.
W stosunku do zeszłego roku ceny wzrosły o 1 zł (wyjątek – ulgowy o 50 groszy), ale podwyżka została zatwierdzona już w styczniu i nie ma związku z kwarantanną. Ostatnia podwyżka cen biletów była w 2017 r.
Ważne: zaostrzone środki bezpieczeństwa
Działanie kas i bramek będzie wiązało się ze specjalnymi zabezpieczeniami, m.in.:
Handel i przystań jachtowa działają, gastronomia musi poczekać
Przystań jachtowa działa już normalnie, jednak nie będzie można korzystać z pryszniców. Od piątku zostanie także wznowiona sprzedaż pamiątek i biżuterii na molo – oczywiście także przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa (dojście do stoisk wyznaczone płotkami, konieczność zachowania dystansu od innych, płatności zbliżeniowe).
Sezonowe punkty gastronomiczne pozostają zamknięte, a trzy całoroczne restauracje działają w ograniczonym zakresie, z ofertą bez konsumpcji na miejscu.