W Sopocie zrobisz zakupy na EkoRynku

Stragan z warzywami na rynku, przy nim sprzedawcy i klienci
Fot. Fotobank.PL/UMS

Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” staje się coraz bardziej popularne. I jest to bardzo zdrowy trend, w który wpisuje się ruszający na Sopockim Rynku od soboty, 27 marca cykl targów pod hasłem EkoRynek.  

– Świadome zakupy spożywcze to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia – mówi Marcin Skwierawski, wiceprezydent Sopotu. – Teraz także w Sopocie wszyscy, którzy chcą zadbać o zdrowie, będą mogli kupić żywność ekologiczną, kosmetyki, zabawki oraz naturalne produkty od polskich wystawców – rolników, gospodarzy, sprzedawców i gastronomów.

Ci, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i skład oraz przyjazną środowisku produkcję, w każdą sobotę od 27 maca, na Sopockim Rynku przy ul. Polnej 8/10, znajdą żywność bio. W godz. 7.00-14.00 polscy wystawcy będą czekać na wszystkich miłośników naturalnych wyrobów. Co tydzień na targowisku kupić będzie można m.in.: warzywa, owoce, pieczywo, mięso, wędliny oraz nadmorski przysmak – ryby.

– Zdrowych produktów od rodzimych producentów poszukuje coraz więcej konsumentów – mówi Tomasz Ramczyk, prezes Zarządu Foodram Gdynia, organizatora EkoRynku. – Im wszystkim proponujemy targ, który powstał z miłości do zdrowia i natury. Udział w wydarzeniu weźmie wielu wystawców – sprzedawców oraz gastronomów, dlatego myślę, że każdemu uda się znaleźć coś dla siebie – dodaje prezes Tomasz Ramczyk.

Podczas wydarzenia nie zabraknie również przestrzeni dla tych, którzy uwielbiają dobrze zjeść, ale niekoniecznie czują się mistrzami w kuchni. Restauratorzy przygotowują dla nich specjalną ofertę potraw w sprzedaży na wynos.  

EkoRynek to także możliwość dostaw. – Jeśli komuś nie uda się wziąć udziału w wydarzeniu, specjalne samochody chłodnie bezpiecznie przewiozą produkty pod wskazany w zamówieniu adres – dodaje Tomasz Ramczyk, prezes Zarządu Foodram Gdynia. Więcej informacji na FB/@EkoRynek Sopot.

EkoRynek to dodatkowe wsparcie polskiej gospodarki w tym trudnym okresie. – Wybierając bioprodukty nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również o naszą planetę – dodaje wiceprezydent Marcin Skwierawski. – Żywność ekologiczna, którą będą oferować wystawcy, powstaje z naturalnych składników najwyższej jakości, a sposób ich wytwarzania sprzyja ochronie środowiska.

Patroni EkoRynku:  
Miasto Sopot, „Gastronom Wybrzeża”, Kulinarny Szlak TV, Kaszubski Związek Pracodawców, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Fundacja Lubię to, Pracodawcy Pomorza, Portal ReLok, pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, portal Piękne Kaszuby

 

 

źródło: Sopot.pl