Od początku epidemii związanej z rozprzestrzenianiem się COVID-19 Sopot wspiera branżę turystyczną, która jest główną gałęzią gospodarki miasta. Również w tym sezonie gastronomikom miasto proponuje powiększenie ogródków letnich za złotówkę.
Podobnie jak w ubiegłym roku, przedsiębiorca będzie mógł wystąpić z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż. W zależności od możliwości zwiększenia metrażu w danej lokalizacji, powierzchnia ogródka gastronomicznego będzie mogła zostać powiększona do 50 proc., a ogródka plażowego nawet do 100 proc. w stosunku do powierzchni z roku 2019 (przed pandemią).
– Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, a także pracowników branży turystycznej jest dla nas priorytetem – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydentka Sopotu. – Chcemy ponownie stworzyć warunki do bezpiecznego korzystania z oferty sopockich restauracji i kawiarni, między innymi dzięki możliwości zapewnienia odpowiednich odległości pomiędzy stolikami.
Co najważniejsze, za zwiększenie letniego ogródka przedsiębiorca zapłaci symbolicznie 1 zł netto za cały przyznany dodatkowo metraż.
– Branża turystyczna została szczególnie dotknięta kryzysem związanym z pandemią i poniosła ogromne straty – mówi Anna Golec-Mastroianni, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. – Sopockie restauracje i kawiarnie przygotowują się do ponownego otwarcia i w większości same wyznaczają sobie wysokie standardy działania. Możliwość powiększenia metrażu ogródka będzie z pewnością realnym wsparciem, które pozwoli wszystkim bez obawy korzystać z usług gastronomicznych
Regulamin będzie obowiązywał do 30 czerwca 2021 r.
Od 1 lipca do 31 sierpnia 2021 r. powierzchnia sezonowego ogródka będzie mogła zostać powiększona do 50 proc. za 50 proc. stawki w danej lokalizacji:
Ogródki plażowe będą mogły zostac powiekszone do 100 proc. w stosunku do powierzchni z roku 2019. Opłata wyniesie 50 proc. stawki czynszu dzierżawnego, czyli połowę z kwoty 36,26 zł/m kw.
Na płatności czynszu za dzierżawę i opłaty za lokale oraz ogródki gastronomiczne przedsiębiorca w maju i czerwcu bedzie miał czas do ostatniego dnia miesiąca.
Czynsz za najem i dzierżawę lokali gastronomicznych i ogródków gastronomicznych na plaży w maju 2021 r. został obniżony do 1 zł + VAT.
Stawka dla ogródków w pasie drogowym wyniesie w maju 2021 r. 0,25 zł za m kw./dzień.
***
Pierwsze pakiety wsparcia dla sopockich przedsiębiorców Sopot wprowadził w życie w kwietniu 2020 roku, na początku pandemii. Blisko 40 gastronomików skorzystało wówczas z terenów zielonych oddanych do ich dyspozycji i możliwości powiększenia ogródków gastronomicznych. Jednak sytuacja branży gastronomicznej, restauratorów w tej chwili jest dramatycznie zła i dalsze wsparcie jest absolutnie konieczne, aby wielu z nich mogło przetrwać.
źródło: Sopot.pl